Melik: Çiftçilerin yüzde 48'i üretimi bıraktı


TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, ‘Türkiye tarımının geleceği ve GAP’ adlı panelde konuştu

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası (TMMOB ) Şanlıurfa Şubesinin ev sahipliğinde düzenlenen ‘Türkiye tarımının geleceği ve GAP’ panelde Türkiye ve Şanlıurfa tarımı konuşuldu.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Baki Remzi Suiçmez, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, İYİ Parti Tarım Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ziya Dumlupınar, Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar ile diğer siyasi parti temsilcilerinin katıldığı toplantıda TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik de konuştu.

Burada konuşan Melik tarıma yönelik tespitlerde bulunarak şunları söyledi:

“Şanlıurfa pamukta yüzde 50, fıstıkta yüzde 50, mısırda yüzde 16, buğdayda yüzde 16 ve kırmızı mercimekte yaptığı yüzde 36’lık üretimle Türkiye’de üretim açısından önemli bir yere sahip. Bu tarımsal üretimiyle yıllık 50 milyar TL’lik bir katkı sunuyor ama ilimizde tarıma dayalı sanayinin olmaması sebebiyle 50 milyar TL’yi, 500 milyar TL’ye dönüştüremiyoruz. GAP’ın ve tarımın başkenti olan ilimizin ciddi bir ayıbı ve kaybıdır. İlimize tarıma dayalı sanayiyi kazandırmamız gerekiyor.

Çiftçi sayısı hızla azalıyor

Bunu kazandırdığımız takdirde yılda 350-400 bin arasında tarım işçisinin de başka yere gitmesini engellemiş olacağız. Yine üretim bakımından ülkemiz zor günler yaşıyor. Türkiye’de 2009 yılında 1 milyondan fazla çiftçi varken, 2021 yılında bu sayı 541 bine düşmüştür. Türkiye’de 11 yılda çiftçilerin yüzde 48’i üretimi bırakmış.

GAP’ın bitirilmemesine tepki gösterdi

"GAP, geçmişi uzun yıllara dayanan bir projedir. GAP Dünya’nın 9. büyük projesi Türkiye’nin ise cumhuriyetten sonra en büyük projesidir. 1989 yılında yürürlüğe girmiş, 2010 yılındaysa bitirilmesi düşünülmüştür. Ama maalesef 45 yıl geçmesine rağmen GAP henüz bitirilmesi istenmemiştir.

Çünkü 3. Köprü, Avrasya Tüneli, Marmaray, yeni havalimanı gibi devasa projeler çok kısa sürede bitirilmiştir. GAP’a harcanan para 40 milyar TL’nin üstünde bir para. GAP’ın şuana kadar kazandırdığı para ise 43 milyar TL’nin üzerindedir. Bunun 3’te 1 GAP’a yatırılmış olsa proje bitirilmiş olurdu. Diğer devasa projeleri devasa hızla bitiriyorsunuz ama GAP’ı 45 yıldır bitirmiyorsunuz."

Kaynak: Ajans Balıklıgöl

Yorum Gönder

0 Yorumlar